Du behøver ikke at finde det positive i enhver situation


Det er en super god evne, at kunne se det positive i tingene - men det kan også være en aflednings manøvre - en flugt fra at mærke det der er svært.

Det har jeg selv mestret i en stor del af mit liv - sårbarheden har der været lukket godt ned for, og den har været svær for mig at være i, og er blevet gemt i et smilende og grinene forsvar 🏃🏻‍♀️

Det er i virkeligheden en beskyttelses mekanisme, fordi vi ikke har lært, hvordan vi skal rumme det der er svært.

"Men hvorfor skal vi mærke det der er svært?" - tænker du måske.

Hvis du har modstand på at mærke det der er smertefuldt og svært, fortrænger eller undertrykker du de følelser - og det får dem ikke til at forsvinde, tværtimod bygger den modstand sig op og forvandler sig over tid til fysiske symptomer, stress, angst m.m.

Når vi ikke står ved hvordan vi har det og lærer at rumme det, er vi heller ikke autentiske med os selv eller andre. Vi fortæller os selv en løgn om, hvordan vi bør have det. Når vi kun ser det positive, ser vi ikke virkeligheden eller os selv som vi er.

Der et faktisk et begreb for det: "Toxic Positivity"

Det handler ikke om, at vi skal svælge i alt det negative og blive hængende - men om at vi skal turde tillade at det OGSÅ er der.

For dét der er - det er der jo, også selvom du ikke vil være ved det.

Faktisk handler det at gå i psykoterapi i høj grad om, at lære at rumme sig selv med alt hvad man er - fordi det er noget af det der skaber allerstørst "mistrivsel", for nu at bruge et populært begreb, hos os mennesker.

Det at kunne rumme forskellige tilstande er en kropslig "praksis" ikke en mental.

Så til DIG, der lige nu kæmper lidt eller meget:

🧐 Hvor og hvad mærker du i din krop? (observer og beskriv det du mærker med så mange detaljer som muligt)

🤔 Er det muligt at give det plads?
(Hvis ja: Så slip forsvaret og udvid dig med følelsen og lad den løbe igennem dig - Hvis nej: Det er okay, dit nervesystem beskytter dig, du skal ikke presse noget igennem der endnu ikke er parat, måske næste gang, øv dig)

Du er også velkommen til at række ud i min indbakke. 

 
 
 
 
unsplash