Hvem styrer dit liv?


Den indre bestyrelse


Forestil dig at du har en indre bestyrelse af forskellige dele af dig, der alle gerne vil bestemme dagsordenen, og har sin måde at forsøge at styre dit liv på.

Som leder af bestyrelsen, er det ikke særlig hensigtsmæssigt, hvis du ikke kender de forskellige medlemmer, eller aner hvad der foregår, og de forskellige medlemmer bare får lov at styre dit liv.

En velfungerende bestyrelse er en, hvor du anerkender tilstedeværelsen af hver enkelt medlem, og har alles behov for øje, men det er DIG, der bestemmer hvem der må komme til orde hvornår.

I Integral psykoterapi er et af grundelementerne "formarbejde" som vi kalder det.
En "form" er en del af vores personlighed, og vi har dem alle sammen.

Vi kan have virkelig mange forskellige former, ovenstående er nok nogen alle genkender og går meget igen i manges liv, men der findes MANGE andre, som hver især har en rolle i vores liv.

Formerne er internaliserede dele af os, skabt i samspil med med vores primære omsorgsgivere i barndommen, for at "tilpasse" os det miljø, som vi var en del af, og dermed sikre vores overlevelse.
Der er også tidligere former, som er mere forbundet med essens og væren.

Vi kan lære at genkende formerne, fordi de har nogle kendetegn. Det kan være måden de taler på, måden de bevæger sig, en følelse i kroppen eller bestemte situationer de dukker op m.m. Måske kan du genkalde dig nogen?

Formarbejde har først og fremmest formålet at gøre os bevidste om automatiske handlemønstre, men også at blive bevidste om, ikke at identificere os med, hvad der kun er en del af vores personlighed.

F.eks. er der perfektionisten, som mange kender til.
Perfektionist er ikke alt hvad du er, det er er ikke HELE dig, det er bare noget du nogen gange er.
Men det kan så være at perfektionisten i dig er kommet til at styre for meget af dit liv eller dukker op på ubelejlige tidspunkter, hvor den faktisk ikke er særlig hjælpsom.
For de fleste mennesker sker det ubevidst at formerne styrer vores liv og hæmmer os.

Vi skal blive bevidste om formerne, for at kunne arbejde konstruktivt med dem.
Målet er ikke at få dem til at forsvinde, men at kunne opdage dem når de dukker op, og finde ud af hvad de har behov for, og blive klar over, at vi kan skrue op eller ned for dem.

Der kan også være former som fylder for lidt, som vi måske ville ønske var på banen noget oftere?
Så er der igen også nogen vi undertrykker eller fornægter er en del af os (Det er skyggerne: De egenskaber vi ikke kan lide i andre/idealiserer i andre men som vi også selv indeholder)

💡 Hvilke dele af dig, kunne du godt tænke dig at invitere mere ind i dit liv?

💡 Og er der nogen du godt kunne tænke dig fyldte mindre?

Hvis du ønsker hjælp til at identificere hvilke former der er på spil i dig, så kontakt mig gerne.

 
 
 
 
unsplash